By Ina Marlen Andresen
|
26. februar 2025

Krav til ladestasjoner i Norge

Justervesenet mottar henvendelser fra produsenter og operatører av ladestasjoner. Hva er kravene til ladestasjoner i Norge?

I Norge er det fastsatt krav til energimåleren i slike installasjoner, ikke til ladestasjonen som helhetlig målesystem. Detaljerte krav til energimålingen finnes i Forskrift om krav til elektrisitetsmålere (elmålerforskriften). Det er krav til at slike målere skal ha MID-samsvarsvurdering dersom de selges etter 01.01.2025. Det er presisert at elektrisitetsmålere som brukes til måling av strømleveranse til elektriske kjøretøy i kommersielle sammenhenger, men som er solgt før 01.01.2025, kan brukes uten samsvarsvurdering. Kravet gis ikke tilbakevirkende kraft.

Krav til nøyaktighet

Elmålerforskriften stiller krav til nøyaktighet for energimålingen, uavhengig av om det foreligger samsvarsvurdering eller ikke. Dette betyr at all måling av strømleveranse til elektriske kjøretøy i Norge må oppfylle spesifikke krav til nøyaktighet fastsatt i elmålerforskriften.

Borettslag, sameier, ladetilbud for ansatte og leverandører av tjenester

Justervesenet mottar ofte spørsmål om hvorvidt kravene til samsvarsvurderte elektrisitetsmålere gjelder for ladestasjoner i borettslag og sameier. I slike tilfeller måles den totale mengden energi av samsvarsvurderte elektrisitetsmålere tilhørende et nettselskap.

Spørsmålet er hvem som er ansvarlig for fordelingen av energi internt i borettslaget eller sameiet. Justervesenet vurderer at dersom avvik mellom total mengde energi levert fra nettselskapet og faktisk brukt energi av beboere fordeles over felleskostnader, vil det ikke foreligge krav om samsvarsvurderte undermålere

Det er imidlertid registrert at det eksisterer ulike forretningsmodeller innenfor slike systemer. Enkelte operatører tilbyr fakturering av målt energi til forbrukere ved hjelp av Open Charge Point Protocol (OCPP).

Justervesenet vurderer at enkelte forretningsmodeller, som innebærer lån, leie eller leasing og samtidig salg av strøm, kan anses som kommersielle løsninger. Dette gjelder spesielt dersom modellen innebærer direkte fakturering per forbruker, på samme måte som kommersiell ladetjeneste andre steder. Slike modeller vil derfor ikke kunne anses som en enkel fordeling av kostnader, og krav til samsvarsvurderte elektrisitetsmålere vil kunne gjelde.

Europeiske endringer

På europeisk nivå planlegges endringer i Måleinstrumentdirektivet (MID) for energimåling i ladestasjoner. Enkelte medlemsstater mener at hele ladestasjonen bør reguleres som et målesystem, og det er foreslått et detaljert regelverk for å dekke dette. Norge og andre land jobber for å begrense de foreslåtte endringene til kun å gjelde målingen av energi.

Norge har i denne sammenheng, sammen med Island og Liechtenstein, bidratt til en EØS EFTA-kommentar som innspill til beslutningsprosessen i EU. I kommentaren uttrykker vi bekymring for at utvidelsen av reguleringen til å omfatte hele ladestasjoner kan føre til økte kostnader, hindre innovasjon og forsinke utbyggingen av ladetilbud. Vi etterlyser videre behov for en systematisk konsekvensutredning før så omfattende endringene innføres i direktivet. EFTA-landene understreker i kommentaren viktigheten av en balansert tilnærming som sikrer nøyaktige målinger uten å skape unødvendige regulatoriske byrder.  Du kan lese mer om EØS EFTA-kommentaren her.

Eventuelle endringer i direktivet vil på sikt reflekteres i elmålerforskriften.

Overgangsperiode for nye MID-krav

I forskrift om krav til elektrisitetsmålere er det som nevnt krav til installasjon av MID-samsvarsvurderte elektrisitetsmålere i ladestasjoner fra og med 01.01.2025. I forbindelse med mulige endringer i MID som omtalt over, forventes en overgangsperiode knyttet til krav til energimåling i ladestasjoner som innebærer at alle land i EUs indre marked skal akseptere nasjonale godkjenninger i overgangsperioden.

Justervesenet vil følge utviklingen tett og gjøre nødvendige tilpasning i Forskrift om krav til elektrisitetsmålere. Det kan blant annet bli aktuelt å tillate at målere med nasjonal godkjenning fra et annet EU EØS-land også kan benyttes, forutsatt at de gir minst samme grad av beskyttelse som kravene i MID. Inntil endringer i MID er avklart og elmålerforskriften oppdatert, vil vi derfor vurdere elektrisitetsmålere med nasjonale godkjenninger fra EU- og EØS-land til å tilfredsstille kravene, så lenge det kan dokumenteres at kvaliteten i målingene er på nivå med MID-kravene.

Kontaktpersoner: Robert Hughes & Eli Mogstad Ranger

 

Kontaktskjema:

Fyll ut vårt kontaktskjema, så svarer vi så raskt vi kan.
Gå til kontaktskjema