Andre ikke-automatiske vekter

Justervesenet utfører tilsyn med alle typer vekter med alle kapasiteter som benyttes i forbindelse med økonomisk oppgjør, det være seg alt fra analysevekter i laboratorier til høykapasitetsvekter i industri og produksjon.

Det er et krav at vekter som benyttes som grunnlag for økonomisk oppgjør og til andre formål spesifisert i Forskrift om målenheter og måling § 3-5 skal være underlagt tilsyn av Justervesenet. Det er en forutsetning at vektene som benyttes har en gyldig samsvarsvurdering. Det er lov til å bryte plomben for å reparere vekten, men bruker, (den som eier vekten), har da ansvar for at vekten plomberes på nytt og at det sendes melding til Justervesenet om dette før vekten tas i bruk igjen. Justervesenet kan da komme til å foreta et nytt tilsyn.

Toleranser og krav til nøyaktighet

Vekter kommer i forskjellige nøyaktighetsklasser. Nøyaktighetsklassen for vekter som benyttes til økonomisk oppgjør er klasse III. Unntaksvis, ved veiing av svært kostbare varer eller ved veiing av svært liten økonomisk betydning, kan klasse II og IV benyttes. Toleransen angis som oftest i hele ‘delinger’, dvs. i forhold til oppløsningen til vektens visning. Eks: en vekt som kan hoppe i trinn på 2 g, har en oppløsning/deling, på 2 gram. Om toleransen er +/- 1 d, betyr det at det aksepteres en feil på maksimalt +/- 2 g.

Videre er toleransen avhengig av hvor mye vekten blir belastet. En vekt med en oppløsning på 2 g som blir belastet med 1,2 kg, vil ha en belastning på n=600 ganger oppløsningen (delingen). Se tabellen under for toleranse (uttrykt i delinger) i forhold til en belastning (uttrykt i antall delinger).

Tabellen viser delingseksempler for ikke-automatiske vekter.
Tabell fra forskrift om ikke-automatiske vekter.

Vekter som er typegodkjent før 1993 kan være godkjente etter norske bestemmelser og behøver ingen samsvarsvurdering etter europeiske direktiv.

Trenger du dokumentert kontroll av dine måleinstrumenter – når det passer deg best?

Justervesenet tilbyr kontroll på anmodning som en av våre tjenester. Som nøytral tredjepart kan vi utføre kontroll og bruksverifikasjon, og utstede dokumentasjon. Vi har utstyret og kompetansen for å hjelpe din virksomhet med å oppfylle kravene til målinger.

Ofte stilte spørsmål

Hva menes med “ikke-automatiske” vekter?

Det er vekter hvor operatøren må påvirke veiingen manuelt. Disse er underlagt krav ved bruk i handel og helsevesen.

Er vekter brukt i helsetjenester underlagt tilsyn?

Det er fastsatt krav ved bruk av personvekter som brukes til å bestemme masse i medisinsk praksis ved veiing av pasienter med sikte på overvåking, diagnostisering og medisinsk behandling. Kravene er gitt i Forskrift om krav til ikke-automatiske vekter. Innen helsesektoren benyttes vekter i flere sammenhenger, blant annet ved:

  • Helsestasjoner- og i skolehelsetjenesten
  • Legekontor og medisinsk praksis
  • Sykehus
  • Apotek
  • Farmasøytisk industri
Hvorfor må vektene på hjullastere kontrolleres?

Disse brukes ofte til økonomisk oppgjør i bulkhandel og må derfor følge krav om nøyaktighet.

Kan butikkene kontrollere vektene selv?

Ja, Justervesenet anbefaler alle som driver butikk at de med jevne mellomrom foretar en egenkontroll for å sikre at vektene er nøyaktige. Se siden Butikkvekter under Tilsyn hvor det ligger en informasjonsvideo om egenkontroll. Dette erstatter ikke Justervesenets tilsyn, men er et tiltak for å sikre riktige målinger.

Hva kontrolleres ved gjennomstrømningsmålere?

Vi verifiserer at målingene samsvarer med faktisk strømning og at måleren er godkjent til sitt bruk.

Hva slags tilsyn gjennomføres med måletanker?

Justervesenet fører tilsyn med at kravene til kalibrering og bruk av måletanker og nivåmålere blir overholdt i Norge. Følgende tilsynsformer er aktuelle:

1) Justervesenet ber om å få tilsendt dokumentasjon på kalibrering o.l.
2) stedlig tilsyn av tanken.
3) tilsyn med internkontrollsystemet. Dette vil kun gjelde bedrifter som av Justervesenet er pålagt krav til internkontroll.

Er avgassmålere til personbil underlagt tilsyn?

Det er satt krav til målere som benyttes ved periodisk kjøretøykontroll til å kontrollere mengde avgass fra kjøretøyet. Målerne skal være godkjent i henhold til måleinstrumentdirektivet når de selges.

Hvorfor kontrolleres vekter ved fiskemottak?

For å sikre korrekt oppgjør mellom fisker og kjøper, i tråd med regelverk og krav fra fiskeriforvaltningen.

Hva skjer under kontroll av drivstoffpumper?

Vi sjekker om pumpen leverer korrekt volum i henhold til måleren og at måleinstrumentet er i henhold til fastsatte krav.

Hva ser Justervesenet etter ved tilsyn med vannmålere?

Justervesenet fører tilsyn med at kommunenes internkontrollsystem for vannmålere møter de måletekniske kravene i forskriften.

Hvordan gjennomføres tilsyn med varmeenergimålere?

Justervesenet fører tilsyn med at leverandørens internkontrollsystem for varmeenergimålere møter de måletekniske kravene i forskriften.

Gjøres det tilsyn med el-målere?

El-målere som blir satt ut i de tusen hjem, skal være samsvarsvurderte i henhold til el-målerforskriften. De måletekniske kravene til målerne er satt i forskrift om krav til elektrisitetsmålere (elmålerforskriften). Det er nettselskapet (og ikke strømleverandøren) som er ansvarlig for at måleren overholder kravene i denne forskriften. Justervesenet fører tilsyn med at nettselskapene har gode rutiner på å gjøre stikkprøvekontroller av de ulike el-målertypene som er i bruk.

Hva kontrolleres ved tilsyn med ferdigpakkede varer?

Når vi er hos produsentene sjekker vi om nettoinnholdet stemmer med det som er oppgitt på pakningen, og om pakkelinjene følger krav til kontroll og dokumentasjon.

Hvorfor føres det tilsyn med edelmetall?

For å sikre at forbrukeren får korrekt kvalitet ved kjøp av varer av edelt metall. Dette innebærer blant annet at kvaliteten skal samsvare med finhetsmerket, og at varene har ansvarsmerke fra produsent.

Hva sjekker Justervesenet ved tilsyn med taksametre?

Vi kontrollerer blant annet at taksameteret er samsvarsvurdert og at det har vært foretatt en godkjent installasjonskontroll. Videre sjekker vi at det ikke har vært plombebrudd, med mer.

Koster det noe å få tilsyn?

Mange av Justervesenets tilsynsområder er finansiert via årsavgift som betales av den aktuelle bransjen aktører. Andre aktører vil motta gebyr etter utført tilsyn.  Du finner prisinformasjon her.

Hvilke måleinstrumenter er underlagt tilsyn?

Alle måleinstrumenter som brukes til økonomisk oppgjør i handel og industri – for eksempel vekter, drivstoffmålere og vannmålere – er underlagt tilsyn.

Hva må jeg gjøre etter et tilsyn?

Dersom det oppdages avvik, får du veiledning om hva som må rettes, frist for utbedring og informasjon om eventuelle gebyrer.

Hva skjer under et tilsyn?

Justervesenets tilsyn kan innebære en kontroll av måleinstrumentet eller måleprosessene, informasjon om riktig bruk, og veiledning om regelverket. Etter tilsynet får de næringsdrivende en rapport eller et vedtak.

Hvorfor gjør Justervesenet tilsyn av måleinstrumenter?

Tilsyn skal sikre at måleinstrumenter som brukes i handel og industri gir riktige og rettferdige målinger – til nytte for både forbrukere og næringsliv.

Hvordan vet jeg at vekten i butikken er riktig?

Butikkvekter er underlagt Justervesenets tilsyn og bør kontrolleres jevnlig av virksomheten selv. Det er butikkene som er ansvarlige for at vektene er riktige, og som forbruker skal du kunne stole på dette. Hvis du opplever feil, kan du kontakte butikken eller oss.

Hva gjør Justervesenet når det oppdages feil av en forbruker?

Forbrukerhenvendelser kan gi nyttig informasjon til Justervesenets risikovurderinger av ulike aktører og bransjer, og følges opp der det er nødvendig. Ved tilsyn pålegger vi virksomheten å utbedre feilene og kan ilegge gebyrer dersom kravene ikke oppfylles.

 

Kontaktskjema:

Fyll ut vårt kontaktskjema, så svarer vi så raskt vi kan.
Gå til kontaktskjema