Varmeenergimålere

Fra 1. januar 2023 stilles det krav til varmeenergimålere også under bruk, og ikke bare ved salg. Justervesenet vil derfor føre tilsyn med at brukeren har et system for å ivareta dette.

Videoen forteller om de nye kravene i forskrift om krav til vann- og varmemålere.

Fjernvarmeleverandør

Brukeren av varmeenergimåleren er den som leverer varme til kunder i en varmevekslingskrets til kunder mot betaling, og som eier varmeenergimåleren. I praksis vil brukeren av en spesifikk varmeenergimåler i det fleste tilfeller være det fjernvarmeselskapet som står for faktureringen over denne spesifikke måleren.

Internkontroll

De nye kravene til varmeenerigmålere tar utgangspunkt i at brukeren skal ha en internkontroll med sine målere. Denne internkontrollen skal blant annet sikre at målerne er egnet, montert korrekt og er innenfor forskriftens krav til maksimal tillatt målefeil. Sentralt i internkontrollen er en måleteknisk egenkontroll av varmeenergimålere som benyttes til økonomisk oppgjør.

Når forholdene tillater det, anbefaler Justervesenet at denne egenkontrollen gjennomføres som en stikkprøvebasert kontroll. Denne metoden går ut på at alle brukerens målere deles inn i grupper med målere av samme type, installasjonsperiode og som har tilnærmet like driftsforhold. Deretter gjøres det et tilfeldig utplukk av et gitt antall målere fra hver av gruppene, som deretter kontrolleres. Resultatet av kontrollen av hvert utplukk regnes da som representativt for den respektive gruppen med målere.

Justervesenet anbefaler at en gruppe målere gjennomgår en stikkprøvekontroll senest 8 år etter at den første måleren i gruppen ble installert. Antallet målere som bør kontrolleres avhenger av det totale antallet i gruppen og målerens størrelse. Stikkprøvebasert kontroll er ressurssparende, siden kun en andel av målerne kontrolleres etter 8 år og resultatet av denne kontrollen antas å gjelde for alle målerne i en gruppe.

Egenkontroll eller bruk av eksterne

Når vann- eller varmeenergimålere skal kontrolleres, skal dette gjøres med referanseutstyr og metoder som sikrer tilstrekkelig sporbarhet til det internasjonale systemet for måleenheter (SI-systemet).

For varmeenergimålere vil det etter Justervesenet sitt syn være mest hensiktsmessig å sende hele måleren inn til et kalibreringslaboratorium. Brukeren kan fritt velge et kompetent kalibreringslaboratorium i eller utenfor Norge.

Videre er det brukeren sitt ansvar å forsikre seg om at dersom det benyttes eksterne bedrifter til kontroll av målere må disse ha tilstrekkelig kompetanse. Et bevis på bedriftens kompetanse kan for eksempel være en akkreditering for kalibrering av vann- eller varmeenergimålere. Justervesenet har ingen godkjenningsordning for bedrifter, men kan ved behov be om å få gjennomføre en frivillig revisjon av bedrifter som utfører oppgaver relatert til vann- og varmeenergimålere. Justervesenet kan også, ved behov, pålegge slike eksterne tjenesteleverandører enkeltvedtak om å innføre en egen internkontroll for måleredskaper og målinger.


Video om egenkontroll av vann- og varmeenergimålere.

Abonnent, kunde eller forbruker?

Forbruker, kunde og abonnent er begreper som gjerne brukes om den som mottar fjernvarme fra en fjernvarmeleverandør. Justervesenet har valgt å i hovedsak bruke kunde eller fjernvarmekunde som benevnelse for mottakere av fjernvarme.

Dette bør du vite som fjernvarmekunde

Fjernvarme, eller varmeenergi som er betegnelsen i Justervesenet sin forskrift, måler i all hovedsak med bruk av en såkalt varmeenergimåler. Denne måleren består av en gjennomstrømningsmåler som måler hvor mye væske som har gått gjennom måleren, og et temperaturfølerpar som måler hvor mye varme som er avgitt. Det er fjernvarmeleverandøren som har ansvaret for at varmeenergimåleren er tillatt å bruke. Dette innebærer blant annet at feilvisningen til måleren ikke skal være større enn det som er tillatt, samt at måleren skal være godkjent i henhold til gjeldende regler.

Hva skal jeg gjøre dersom jeg mistenker at varmeenergimåleren måler feil?

Det er fjernvarmeleverandøren som er ansvarlig for at varmeenergimåleren måler riktig, og det er derfor denne du må kontakte ved mistanke om feil på måleren. Hva som gjelder i slike tilfeller, vil som regel være beskrevet i fjernvarmeleverandørenes leveringsbetingelser. Justervesenet kan ikke ta part i en konflikt mellom en kunde og en leverandør, men vi har plikt til å gi veiledning om gjeldende regelverk og andre relevante forhold.

Bor du i et sameie?

Bor du i en form for sameie, kan det hende at flere leiligheter får fjernvarme gjennom samme måler. Da vil ofte sameiet regnes som kunden overfor fjernvarmeleverandøren. For å fordele felleskostnadene etter det faktiske forbruket, har mange sameier egne målere for hver leilighet, i tillegg til en felles måler. I slike tilfeller er det ikke et direkte kundeforhold mellom fjernvarmeleverandøren og hver leilighet, og fjernvarmeleverandøren er da ikke ansvarlig for målerne til hver enkelt leilighet. Ansvaret for varmeenergimåleren vil da i mange tilfeller tilfalle den som må kunne regnes som den økonomiske motparten når du betaler for forbruket av varmeenergi.

Trenger du dokumentert kontroll av dine måleinstrumenter – når det passer deg best?

Justervesenet tilbyr kontroll på anmodning som en av våre tjenester. Som nøytral tredjepart kan vi utføre kontroll og bruksverifikasjon, og utstede dokumentasjon. Vi har utstyret og kompetansen for å hjelpe din virksomhet med å oppfylle kravene til målinger.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan gjennomføres tilsyn med varmeenergimålere?

Justervesenet fører tilsyn med at leverandørens internkontrollsystem for varmeenergimålere møter de måletekniske kravene i forskriften.

Koster det noe å få tilsyn?

Mange av Justervesenets tilsynsområder er finansiert via årsavgift som betales av den aktuelle bransjen aktører. Andre aktører vil motta gebyr etter utført tilsyn.  Du finner prisinformasjon her.

Hvilke måleinstrumenter er underlagt tilsyn?

Alle måleinstrumenter som brukes til økonomisk oppgjør i handel og industri – for eksempel vekter, drivstoffmålere og vannmålere – er underlagt tilsyn.

Hva må jeg gjøre etter et tilsyn?

Dersom det oppdages avvik, får du veiledning om hva som må rettes, frist for utbedring og informasjon om eventuelle gebyrer.

Hva skjer under et tilsyn?

Justervesenets tilsyn kan innebære en kontroll av måleinstrumentet eller måleprosessene, informasjon om riktig bruk, og veiledning om regelverket. Etter tilsynet får de næringsdrivende en rapport eller et vedtak.

Hvorfor gjør Justervesenet tilsyn av måleinstrumenter?

Tilsyn skal sikre at måleinstrumenter som brukes i handel og industri gir riktige og rettferdige målinger – til nytte for både forbrukere og næringsliv.

 

Kontaktskjema:

Fyll ut vårt kontaktskjema, så svarer vi så raskt vi kan.
Gå til kontaktskjema