El-målere

Krav til og kontroll med el-målere

Justervesenet stiller krav til og fører tilsyn med at el-målere måler riktig. De måletekniske kravene er satt i forskrift om krav til elektrisitetsmålere (el-målerforskriften). Det er nettselskapet (og ikke strømleverandøren) som er ansvarlig for at måleren overholder kravene i denne forskriften.

Justervesenet stiller bare måletekniske krav til el-målere. Mange av kravene til el-målere, bl.a. hvor ofte avlesning skal skje, stipulering dersom det mangler målinger, og kvalitetssikring av måleresultater som måleren sender, er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt ansvar. Justervesenet skal imidlertid sikre at el-målere som er satt ut faktisk måler riktig.

Nye målere som blir satt ut, skal være samsvarsvurderte i henhold til el-målerforskriften. En samsvarsvurdering omfatter en teknisk gjennomgang av instrumenttypen og en kontroll av de ferdigproduserte enhetene. Kravene til nye el-målere i forskriften er de samme som i EUs måleinstrumentdirektiv.

En slik samsvarsvurdering skal gjøres av et uavhengig teknisk kontrollorgan. Dette tekniske kontrollorganet kan være Justervesenet eller andre tilsvarende institusjoner i EØS-området. Det er med andre ord ikke sikkert at Justervesenet har samsvarsvurdert akkurat din el-måler, men den har blitt samsvarsvurdert av andre med like god kompetanse på dette.

Kontroll av el-målere under bruk

I Norge er det også krav til kontroll med elmålere etter at de er tatt i bruk. En elmåler som er tatt i bruk skal kontrolleres av nettselskapet 3 år etter produksjonsår, og deretter etter 8 år. I og med at målerne er plassert ute i private hjem er dette en kostbar kontroll, og derfor blir den oftest gjennomført som en stikkprøve. Det innebærer at nettselskapene bare kontrollerer en liten andel av en gruppe målere av samme type. Hvis for mange av disse ikke overholder kravene, skal hele partiet byttes ut.

Sjansen for å bli trukket ut til en slik stikkprøvekontroll er ganske liten. For eksempel vil det bare bli trukket ut 125 målere for testing fra en gruppe som består av 10.000 målere. Det er derfor de færreste som vil merke at det er en slik ordning med kontroll av el-målere under bruk – men den finnes!

Kontroll ved mistanke om feil

I og med at kontroll under bruk er stikkprøvebasert, kan det være enkeltmålere med feil som ikke blir fanget opp. Dersom du mistenker at det er feil ved din måler, anbefaler vi at du tar kontakt med nettselskapet. De fleste nettselskaper har i vilkårene at de vil foreta en kontroll og skifte måler uten kostnader dersom det er feil på måleren.

Målertyperegisteret

Målertyperegisteret skal kun benyttes for elektrisitetsmålere. Når nettselskaper skal kontrollere målere så gjøres dette basert på et utplukk av målere som er like. Dette følger av forskrift om krav til elektrisitetsmålere.

Der står det: «Statistisk kontroll kan gjennomføres på grupper sammensatt av ensartede målere på 18 eller flere enheter, slik at resultatene er representative for hele gruppen. En gruppe skal være så homogen som mulig, men kan inneholde målere fra flere eiere. En gruppe eller et parti ensartede målere defineres ved samme målertype-ID fastsatt av Justervesenet.»

Målertyperegisteret er en liste over alle målertype-id som er fastsatt av Justervesenet. Hensikten er at dersom man har samme målertype-id for samme type måler i hele landet så gir dette mulighet for at nettselskap kan samarbeide om utplukk og gruppering, da kan kontrollordningen etterleves på en så effektiv måte som mulig.

Sjekk merkingen på din egen el-måler

Alle måleredskaper som er samsvarsvurdert etter måleinstrumentdirektivet skal påføres CE-merket, en M + årstallet for samsvarsvurderingen i en firkant, samt et 4-sifret tallkode som viser hvilket teknisk kontrollorgan som har vært involvert. Justervesenet har TKO-kode 0431.

Du kan sjekke din egen måler om denne merkingen er korrekt. I NANDO-registeret kan du søke opp instrumentkategori og finne tekniske kontrollorgan som kan utføre samsvarsvurderinger på el-målere. De 4 sifrene i merkingen vil vise hvilket teknisk kontrollorgan som har samsvarsvurdert din måler.

Vær for øvrig oppmerksom på at merkingen over bare gjelder for de nye smartmålerne. Måleinstrumentdirektivet kom i 2006, så målere fra før den tid har ikke noen slik merking.

Trenger du dokumentert kontroll av dine måleinstrumenter – når det passer deg best?

Justervesenet tilbyr kontroll på anmodning som en av våre tjenester. Som nøytral tredjepart kan vi utføre kontroll og bruksverifikasjon, og utstede dokumentasjon. Vi har utstyret og kompetansen for å hjelpe din virksomhet med å oppfylle kravene til målinger.

Ofte stilte spørsmål

Gjøres det tilsyn med el-målere?

El-målere som blir satt ut i de tusen hjem, skal være samsvarsvurderte i henhold til el-målerforskriften. De måletekniske kravene til målerne er satt i forskrift om krav til elektrisitetsmålere (elmålerforskriften). Det er nettselskapet (og ikke strømleverandøren) som er ansvarlig for at måleren overholder kravene i denne forskriften. Justervesenet fører tilsyn med at nettselskapene har gode rutiner på å gjøre stikkprøvekontroller av de ulike el-målertypene som er i bruk.

Koster det noe å få tilsyn?

Mange av Justervesenets tilsynsområder er finansiert via årsavgift som betales av den aktuelle bransjen aktører. Andre aktører vil motta gebyr etter utført tilsyn.  Du finner prisinformasjon her.

Hvilke måleinstrumenter er underlagt tilsyn?

Alle måleinstrumenter som brukes til økonomisk oppgjør i handel og industri – for eksempel vekter, drivstoffmålere og vannmålere – er underlagt tilsyn.

Hva må jeg gjøre etter et tilsyn?

Dersom det oppdages avvik, får du veiledning om hva som må rettes, frist for utbedring og informasjon om eventuelle gebyrer.

Hva skjer under et tilsyn?

Justervesenets tilsyn kan innebære en kontroll av måleinstrumentet eller måleprosessene, informasjon om riktig bruk, og veiledning om regelverket. Etter tilsynet får de næringsdrivende en rapport eller et vedtak.

Hvorfor gjør Justervesenet tilsyn av måleinstrumenter?

Tilsyn skal sikre at måleinstrumenter som brukes i handel og industri gir riktige og rettferdige målinger – til nytte for både forbrukere og næringsliv.

 

Kontaktskjema:

Fyll ut vårt kontaktskjema, så svarer vi så raskt vi kan.
Gå til kontaktskjema