Når vi er hos produsentene sjekker vi om nettoinnholdet stemmer med det som er oppgitt på pakningen, og om pakkelinjene følger krav til kontroll og dokumentasjon.
Mange av varene en kan få kjøpt i butikken kommer ferdig pakket og er angitt med et nettoinnhold som er trykt på emballasjen. Når like pakninger er angitt med samme nettoinnhold, kaller vi det en ferdigpakning. Men hva kan du egentlig forvente er det reelle innholdet i en slik pakning?
For nettoinnhold gjelder følgende 3 regler:
Det må ikke forstås slik at forpakkeren fritt kan fylle pakningene ned mot grensen for tillatt negativt avvik. Regelverket krever også at gjennomsnittlig nettoinnnhold i et parti skal minst det som er angitt på pakkene, noe som betyr at én pakke med negativt avvik ned mot toleransegrensen må kompenseres med en eller flere pakninger med nettoinnhold over det som er angitt på pakningen.
1: Leskedrikk på 2,5 dl
2,5 dl tilsvarer 250 ml, og fra tabellen ser vi at tillatt negativ toleranse i dette området er 9 ml. Det betyr at det er helt innenfor regelverket om du får en enhet som kun inneholder 241 ml (regel 2). Kjøper du mange enheter, bør du imidlertid forvente at gjennomsnittsinnholdet for disse flaskene er minst 250 ml (regel 1). Dersom du får en flaske som inneholder mindre enn 232 ml, er innholdet utenfor regelverket (regel 3). Da er det grunn til å klage.
2: Kjøttdeig på 400 g.
Fra tabellen ser vi at for en 400 g-pakning er tillatt negativ toleranse 3 % av oppgitt mengde. 3 % av 400 gram er 12 gram, det vil si at du kan forvente at noen av pakningene veier ned mot 388 gram (regel 2). Statistisk sett kan også 1 av 40 være under dette (regel 2), men de skal ikke være under 376 gram (regel 3). Dersom du kjøper 25 pakninger av denne kjøttdeigen, bør totalvekta være minst 10 kg (regel 1), også dersom enkelte av pakningene veier ned mot 388 gram.
Forpakkeren, altså den som pakker varen i den formen den kommer til butikken (ofte er dette den samme som produsenten), er ansvarlig for at nettoinnholdet i ferdigpakningene tilfredsstiller kravene i forskriften. I utgangspunktet skal alle pakninger kontrolleres med godkjent måleutstyr, men Justervesenet kan akseptere stikkprøvebasert kontroll.
Forskrift om nettoinnhold med videre i ferdigpakninger gjelder også for importerte varer. Det er importørens ansvar å sørge for at nettoinnholdet i ferdigpakningene er iht. denne forskriften. Dette kan være i form av egne kontrollmålinger eller ved å få garantier fra forpakkeren om at nettoinnholdet tilfredsstiller kravene i forskriften.
Dersom ferdigpakningen er importert fra et annet EØS-land og er påført e-merket, vil Justervesenet legge til grunn at nettoinnholdet er tilfredsstillende kontrollert hos forpakkeren. For import av e-merkede ferdigpakninger fra land utenfor EU/EØS til Norge, skal importøren melde fra om dette til Justervesenet.
Ferdigpakka varer som blir eksportert frå eit land til eit anna innan EU blir gjenstand for ulike regelverk med tanke på nettoinnhald i pakninga. For ferdigpakninger som er e-merka, gjeld likevel eit felles regelverk for alle EU/EØS-land. Dette regelverket er beskrive i EU-direktiv 76/211/EEC med endringsdirektiv og gjort til ein del av norsk lovgiving gjennom EØS-avtalen og forskrift om krav til nettoinnhold med videre i ferdigpakninger.
Ferdigpakninger som er e-merka skal blant anna ha eit gjennomsnittleg nettoinnhald som er likt eller større enn det påmerka nettoinnhaldet. e-merket kan nyttast på varer som fylles til ein forhåndsbestemt nettoverdi i området 5 gram/5 ml til 10 kg/10 l. Det er satt toleransar for kor mykje mindre enn påmerka nettoinnhald som det kan vere i enkeltpakninger.
Ordninga er frivillig, men bedrifter som ynskjer å e-merke varene sine, skal i samsvar med forskriften melde dette til Justervesenet. Det er og ulovleg å importere varer som er e-merka og pakka i land utanfor EU/EØS-området utan å melde og ha fått meldinga godkjend av Justervesenet. For ferdigpakninger som er e-merka i eit anna EU-/EØS-land, treng ein ikkje å sende melding og få denne godkjend av Justervesenet.
International Organization of Legal Metrology (OIML) er basert på en internasjonal traktat signert av 60 land. OIML utarbeider anbefalinger for internasjonale krav til lovregulert måling. En av de såkalte OIML-rekommandasjonene, R87, omhandler ferdigpakninger (prepackages). Både den norske forskriften og EU-direktiv 76/211/EEC (om e-merking) bygger på anbefalingene i OIML R87.
Se dokumentet: OIML R 87 Quantity of product in prepackages Edition 2016 (E)
European Cooperation in Legal Metrology (WELMEC) er en samarbeidsorganisasjon for europeiske nasjonale organisasjoner med roller tilsvarende Justervesenet i Norge. WELMECs mål er å harmonisere nasjonale aktiviteter og skape gjensidig tillit mellom de nasjonale tjenestene innen lovregulert måling.
I WELMEC er det nedsatt en egen arbeidsgruppe som jobber for å harmonisere arbeidet med e-merking av ferdigpakninger og ferdigpakninger generelt. Denne arbeidsgruppen har utarbeidet og har under utarbeiding veiledningsdokumenter for nasjonale myndigheter, forpakkere og importører. Det er ikke noe krav om at norske forpakkere og importører må kjenne innholdet i disse dokumentene, med det kan være mange gode tips og mye nyttig informasjon her.
Justervesenet tilbyr kontroll på anmodning som en av våre tjenester. Som nøytral tredjepart kan vi utføre kontroll og bruksverifikasjon, og utstede dokumentasjon. Vi har utstyret og kompetansen for å hjelpe din virksomhet med å oppfylle kravene til målinger.
Når vi er hos produsentene sjekker vi om nettoinnholdet stemmer med det som er oppgitt på pakningen, og om pakkelinjene følger krav til kontroll og dokumentasjon.
Telefon:
64 84 84 84
E-post:
postmottak@justervesenet.no
Kontaktskjema:
Fyll ut vårt kontaktskjema, så svarer vi så raskt vi kan.
Gå til kontaktskjema