Det er 100 år siden kvanteteknologien ble oppdaget. I den forbindelse har året 2025 blitt lansert som ‘kvanteteknologiens år’ av FN og forskningsmiljøer over hele verden. Samtidig feirer vi at Meterkonvensjonen er 150 år, det vil si 150 år med et internasjonalt enhetlig målesystem.
Både metrologi og kvanteteknologi har formet verden – men hvilken betydning har de for hverandre? Og hva betyr det for folk flest?
Kvanteteknologi, eller kvantefysikk, handler om hvordan naturen oppfører seg når vi går helt ned på de minste byggesteinene: atomer, elektroner og andre partikler. Kvantefysikken skiller seg fra den klassiske fysikken i at egenskaper som energi og posisjon oppfører seg annerledes. Energi og posisjon finnes ikke i en jevn strøm, men i små “pakker”, såkalte kvanta.
Til sammenligning, kan en vanlig fotball kan skytes med hvilken som helst fart, fra hvilket som helst sted. I kvantefysikken er det usikkert hvilken fart eller posisjon partikkelen har. Men man kan bruke beregninger av sannsynlighet, og gjøre målinger som kun kan måles i et heltall.
Justervesenet jobber med å sikre at målinger i Norge er både så nøyaktige som mulig og at de er sporbare – enten det er strømforsyning til en elbil, lyset i et pulsoksymeter, eller vekta på en fiskelanding. Forskning og metoder for realisering av måleenheter er grunnlaget for de mest praktiske behovene innen måling, noe som man ikke alltid tenker over.
Mye av denne forskningen og metodene bygger på kvanteprinsipper. Uten kvantefenomener ville mange av dagens mest presise målemetoder rett og slett ikke vært mulig, som for eksempel at:
Dette er teknologi som brukes daglig i laboratoriene til Justervesenet.
Justervesenet har jobbet med kvanteteknologi i over 30 år. Nils Johannes Mikkelsen, en av Justervesenets forskere, sier det slik:
– Kvanteteknologi er ikke noe vi venter på – det er noe vi bruker, hver dag.
Han synes det mest spennende med kvanteteknologi er at man kan jobbe med naturens aller minste byggesteiner. Det er noe mystisk med å kunne se inn i den verdenen som er så fjern fra det dagligdagse, likevel er det dagligdags for forskere.
Nøyaktighet er en forutsetning i kvanteforsøk. Det bidrar igjen til å gjøre alle typer målinger, enten det er optisk effekt, temperatur eller elektrisk strøm, mer presise og stabile. Men hans favorittkvanteteknologi er selvsagt atomklokker.
Den første kvanterevolusjonen, på 1900-tallet, ga oss forståelsen av kvantefysikk. Den førte til oppfinnelser som lasere og MRI-skannere, og mye av den teknologien som folk bruker i dag. Den andre kvanterevolusjonen, som vi er inne i nå, handler om å kontrollere kvanteeffektene aktivt. Det gjør det mulig å utvikle:
Og ikke minst: videre utvikling av presise og stabile målinger, som er grunnlaget for et moderne samfunn og har betydning for alle.
Rundt om i verden satses det stort på kvanteteknologi. SINTEF, en av Justervesenets samarbeidspartnere, har åpnet et senter for kvanteteknologi. I Sverige bygger forskningsinstitusjonen RISE, som også er metrologisk institutt, testinfrastruktur for små bedrifter. For å henge med må vi satse – og samarbeide på tvers av forskning, næringsliv og forvaltning. Derfor feirer vi verdens kvantedag, 14.april.
I tillegg er året 2025 utpekt som kvanteteknologiens år, og det er en påminnelse om at teknologien har formet utvikling, industri og hverdagsliv. Den har også formet metrologien i stor grad. Uten kvantemekaniske prinsipper ville vi ikke ha hatt like høy tillit til målesystemet som Justervesenets arbeid og samfunnet vårt er bygget på.
Telefon:
64 84 84 84
E-post:
postmottak@justervesenet.no
Kontaktskjema:
Fyll ut vårt kontaktskjema, så svarer vi så raskt vi kan.
Gå til kontaktskjema