Din tid er etter foran Justervesenets klokke (JV-UTC)

Søk

close search
Justervesenet - logo

Søndag 25. oktober er sommertiden over for denne gang

Det betyr at klokken stilles én time tilbake til det vi kaller normaltid, og dermed får du 60 minutter ekstra til å finne fram stillongsen og ullgenseren.


Tidssjef Harald Hauglin hos Justervesenet har tatt ned sommertiden for å bytte den ut med normaltiden.

De fleste klokker i dag stiller seg automatisk, men for de som har komfyrklokker og andre klokker som krever manuell inngripen, er søndagen dagen å gjøre det på. Eller, er du som tidssjefen hos Justervesenet en real klokkeentusiast og ønsker å gjøre det etter boka? Da må du holde deg våken natt til søndag 25. oktober og stille klokka tilbake én time fra 0300 (UTC+2) til 0200 (UTC+1).

Så hva skal man bruke den ekstra timen til?
Iselin Nybø er næringsminister og har dermed ansvar for Justervesenet. Hun sier:
-De fleste bruker den ekstra timen til å sove, men hvis du liker å ligge litt i forkant, har jeg noen forslag: Gå en tur, lytt på stillheten, ring en venn, spis noe godt. Finn ut hvordan du stiller klokka i bilen, eller lær deg å strikke.

Justervesenet bidrar til verdens tid UTC (Universal Time Coordinated)
UTC beregnes på grunnlag av løpende målinger av ca. 500 atomklokker i 70 nasjonale tidslaboratorier.  Atomklokkene måles mot hverandre hver dag – uten å være på samme sted – ved hjelp av atomklokker i GPS-satellittene. Justervesenets tidslaboratorium bidrar til UTC med fire atomklokker og realiserer norsk tid med et avvik mot UTC på mindre enn ett mikrosekund (milliondels sekund).

Definisjonen på et sekund
SI-enheten sekund er basert på egenskaper ved cesiumatomet, og som er konstante. Hold deg fast – her kommer definisjonen:

1 sekund er lik varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer hyperfinovergangen i Cs-133.

Det er noe å imponere med på lørdag kveld.

Les mer om SI-enhetene her

Sist endret 21. oktober 2020
Arkiv