Søk

close search
Justervesenet - logo
Justervesenets klokke (JV-UTC):

Søndag 25. oktober er sommertiden over for denne gang

Det betyr at klokken stilles én time tilbake til det vi kaller normaltid, og dermed får du 60 minutter ekstra til å finne fram stillongsen og ullgenseren.


Tidssjef Harald Hauglin hos Justervesenet har tatt ned sommertiden for å bytte den ut med normaltiden.

De fleste klokker i dag stiller seg automatisk, men for de som har komfyrklokker og andre klokker som krever manuell inngripen, er søndagen dagen å gjøre det på. Eller, er du som tidssjefen hos Justervesenet en real klokkeentusiast og ønsker å gjøre det etter boka? Da må du holde deg våken natt til søndag 25. oktober og stille klokka tilbake én time fra 0300 (UTC+2) til 0200 (UTC+1).

Så hva skal man bruke den ekstra timen til?
Iselin Nybø er næringsminister og har dermed ansvar for Justervesenet. Hun sier:
-De fleste bruker den ekstra timen til å sove, men hvis du liker å ligge litt i forkant, har jeg noen forslag: Gå en tur, lytt på stillheten, ring en venn, spis noe godt. Finn ut hvordan du stiller klokka i bilen, eller lær deg å strikke.

Justervesenet bidrar til verdens tid UTC (Universal Time Coordinated)
UTC beregnes på grunnlag av løpende målinger av ca. 500 atomklokker i 70 nasjonale tidslaboratorier.  Atomklokkene måles mot hverandre hver dag – uten å være på samme sted – ved hjelp av atomklokker i GPS-satellittene. Justervesenets tidslaboratorium bidrar til UTC med fire atomklokker og realiserer norsk tid med et avvik mot UTC på mindre enn ett mikrosekund (milliondels sekund).

Definisjonen på et sekund
SI-enheten sekund er basert på egenskaper ved cesiumatomet, og som er konstante. Hold deg fast – her kommer definisjonen:

1 sekund er lik varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer hyperfinovergangen i Cs-133.

Det er noe å imponere med på lørdag kveld.

Les mer om SI-enhetene her

Sist endret 21. oktober 2020
Arkiv