Din tid er etter foran Justervesenets klokke (JV-UTC)

Søk

close search
Justervesenet - logo

Måleusikkerhet i Rolls-Royce

Rolls-Royce er et navn kjent for kvalitet. I Norge produserer datterbedriften Rolls-Royce Marine bl. a. vinsjmotorer. Her er dimensjonstoleransene små, og kunnskap om usikkerheten i måling og maskinering er viktig. Justervesenet holdt kurs om temaet.

 

Rolls-Royce Marine Deck Machinery holder til i Brattvåg på Sunnmøre. Firmaet lager bl. a. skipsvinsjer for styring og håndtering av alt fra tråler til ankere på oljeplattformer.
23. og 24. oktober arrangerte Justervesenet kurs i bedriften for beregning av måleusikkerhet, som er viktig for å analysere og forbedre produksjon og sammenstilling av motorkomponenter. Rolls-Royce benytter ”6 sigma”-metoder. Det er statistiske metoder for å beskrive og styre produksjonsprosessene over tid.
– Kunnskap om måleusikkerheten hjelper med å vurdere hvor god selve måleprosessen er, sier senioringeniør Helge Karlsson, som var ansvarlig for kurset. – Når usikkerheten i målingene er kjent, er det lettere å vurdere resultatene i forhold til gitte toleranser. Måleusikkerheten bør helst vær mindre enn 1/10 av toleransen, men i alle fall mindre enn 1/3.– Vi så at vi trengte opplæring i teori og praktisk tilnærming til måleprosessen i forbindelse med et forbedringsprosjekt på dimensjonsmåling av nøkkelkomponenter, sier kvalitetssjef Ole Kvithaug. – Vi kontaktet Justervesenet for et bedriftsinternt kurs. Deltagerne var fra produksjonen, teknisk avdeling og kvalitetsfunksjoner. Kurset ga en god plattform for videre arbeid med å redusere måleusikkerheten. Spesielt nyttig var gjennomgang og bruk av et Excel regneark som Justervesenet har utviklet for beregning av måleusikkerhet.Kontakt i Justervesenet: Senioringeniør Helge Karlsson

Sist endret 15. mai 2019
Arkiv