Søk

close search
Justervesenet - logo
Justervesenets klokke (JV-UTC):

Kurs i beregning av måleusikkerhet

Å kunne noe om måleusikkerhet er nyttig for alle som har et arbeid der måling har en vesentlig betydning. Alle som ønsker å kvalitetssikre egne målinger og vurdere forbedringer av målemetoder vil ha nytte av dette kurset.

Hvorfor ta kurset?
Kurset gir deg tilstrekkelig kunnskap til å evaluere måleusikkerheten i dine egne målinger ifølge internasjonale retningslinjer. For akkrediterte laboratorier er det et krav å benytte denne metoden for å beregne og rapportere målusikkerhet. Få kontroll på måleusikkerheten og sikre en høy målekapabilitet, da blir du tryggere på at du innfrir krav fra kunder eller fra myndigheter og har et godt grunnlag for å ta beslutninger.

Spar tid og penger
Når du vet hvordan du kan knytte usikkerheten til ulike faktorer, når du vet hvordan de påvirker resultatene – da kan du gå løs på de usikkerhetene som betyr noe. Vi ønsker å lære bort hvordan man angriper de variablene som gir mening for akkurat dine målinger. Det er tidsbesparende, og ikke minst kan det redusere kostnader.

Den statistiske/matematiske metoden gåes gjennom trinn for trinn med mange eksempler
og praktiske og teoretiske oppgaver for ulike målestørrelser. Du lærer hvordan etablere målefunksjonen og gjennomføre nødvendige korreksjoner for påvirkninger, samt å beregne
usikkerhet knyttet til sporbarhet, oppløsning i avlesningen, repeterbarhet, bias/offset, ulinearitet med mer. Kursdeltakerne deltar aktivt i å lage et komplett usikkerhetsbudsjett for en praktisk måleoppgave.

Samsvarsvurdering av måleresultater i forhold til toleranser følger noen faste beslutningsregler som tar hensyn til måleusikkerheten. «Usikkerhetsbudsjettering» er derfor et nyttig verktøy for å analysere kritiske målinger som danner grunnlaget for å ta beslutninger.

Vi drøfter gjerne i fellesskap deltagernes egne målemetoder og beregninger av måleusikkerhet.

Mer informasjon her

Spørsmål om innholdet i kurset kan rettes til Henning Kolbjørnsen på e-post: hak@justervesenet.no

Tid og sted:
6. april 2022 kl 0930 – 1600
7. april 2022 kl 0830 – 1600
Kunnskapsbyens hus, Gunnar Randers vei, 2007 Kjeller

Påmeldingsfrist:
25. mars 2022

Kursavgift:
Kr. 9900,- / kr. 8900,-
(første/øvrige fra samme bedrift)

Deltakerne må selv sørge for eventuell innkvartering. Justervesenet har avtale med Thon Hotel Arena (Lillestrøm) og Thon Hotel Lillestrøm for dette.

Påmelding
Vi gjør oppmerksom på at påmeldingen er bindende.

Sist endret 17. mars 2022
Arkiv