Søk

close search
Justervesenet - logo
Din tid er etterforan Justervesenets klokke (JV-UTC)

Justervesenet uenig med helseministeren

Meteren blir ikke kortere i varmen. Materialer lar seg påvirke av temperatur, men selve referansen gjør ikke det.

Helseminister Bent Høie sa i pressekonferansen 17. juni at meteren ser ut til å ha blitt kortere i det siste, men gruppeleder for lengdegjengen i Justervesenet, Reidun Anita Bergerud, er ikke enig.

Screenshot av video på nrk.no:

https://www.nrk.no/video/husk-paa-meteren_d64b4fa4-a16c-4890-9011-c23a8f49d7bd

-Strengt tatt er det vel heller slik at meterstokken blir lengre i sommervarmen, snarere enn kortere. Det er fordi materialer har tendens til å krympe ved kulde, og utvide seg i varme. Men selve definisjonen av meteren er konstant, for den knytter vi opp mot lyshastigheten, sier Reidun.

Reidun Anita Bergerud er gruppeleder for lengdegjengen hos Justervesenet, og betrygger oss med at de passer på at meteren holder seg så lang som den skal.

Justervesenet realiserer enheten Meter for lengde, og i dag brukes laser, basert på metode anbefalt av det Internasjonale Byrået for Mål og Vekt, i Paris. Definisjonen på en meter er knyttet opp mot lyshastigheten:

En meter er avstanden lyset beveger seg i vakuum i løpet av 1/299 792 458-dels sekund.

-Justervesenet slutter seg til helsemyndighetenes råd om 1 meters avstand, og hvis noen skulle være i tvil om hvor lang en meter egentlig er, er det bare å ringe oss! Sier Reidun Anita Bergerud.

Sist endret 18. juni 2020
Arkiv
MENY