Din tid er etter foran Justervesenets klokke (JV-UTC)

Søk

close search
Justervesenet - logo

Justervesenet forlenger nyttårsfeiringen!

Justervesenets tidssjef legger inn et skuddsekund i overgangen mellom 2016 og 2017, slik at du rekker en ekstra nyttårsklem.

Men også for at jordas rotasjon skal rekke å ta igjen det den henger etter UTC (koordinert universaltid).

Behovet for skuddsekundet kommer av at jorden roterer uregelmessig og litt sakte, mens de rundt 400 atomurene som bestemmer UTC går jevnt. Disse urene er plassert på tidslaboratorier rundt om i verden, blant annet hos Justervesenet.
skuddsekund-feiringTidssjef Harald Hauglin (t.v.) holder styr på Norges tid, og gleder seg til skuddsekundet sammen med overingeniør Tim Dunker og masterstudent Aril Schultzen.

De som bestemmer over tiden
Det er IERS, det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen, som vurderer når det skal legges til et såkalt skuddsekund. På noen avanserte klokker vises skuddsekundet som 23:59:60 (UTC) i ett sekund før den tikker videre inn i 2017. I Norge vil skuddsekundet være 00:59:60 inn i det nye året.

Og ettersom atomurene på Justervesenets tidslaboratorium på Kjeller er med blant de klokkene som bestemmer UTC, må tidssjef Harald Hauglin sørge for at Norges offisielle tid er så nær det gylne snitt som mulig. Verdens tid (UTC) er nemlig et gjennomsnitt av tiden de rundt 400 atomurene som er med i ordningen leverer.

2 nedtellinger
-Juleferien falt jo litt uheldig på kalenderen i år, med mange arbeidsdager i romjula. Derfor tenker jeg at skuddsekundet kommer ekstra godt med, sier tidssjef og fagansvarlig for tid og frekvens i Justervesenet, Harald Hauglin.

Han oppfordrer også alle til å bruke sekundet godt.
-I år får vi to høydepunkter: Først nedtellingen til 2017. Og bare en time etterpå får vi nedtellingen til skuddsekundet! I Norge kommer det rett før kl 0100, fordi vi ligger en time etter UTC. Da rekker du for eksempel en ekstra nyttårsklem.

I mellomtiden ønsker Justervesenet alle en riktig god jul og et ekstra godt sekund!

Sist endret 21. desember 2016
Arkiv