Søk

close search
Justervesenet - logo
Justervesenets klokke (JV-UTC):

Hvorfor metrologer er så dårlige til å spå været

Torsdag 20. mai er det verdens metrologidag. Men er det noen andre i Norge enn Justervesenet som vet dette?

Metrologi og meteorologi høres ganske likt ut, men fagfeltene er ikke spesielt like. Metrologi er læren om måling. Og målinger er noe du forholder deg til hver dag. Du kan stole på at kaffen og biffen du kjøper har korrekt vekt. Du kan stole på at du får riktig mengde bensin på tanken. Du kan til og med stole på politiets fartsmåler som viser hvor fort du har kjørt. Bak de dagligdagse bruksområdene finner vi ingeniørene og forskerne som sikrer at målinger som gjøres er så nøyaktige som mulig. De søker stadig nye og enda bedre måter å måle på, og utøver fagfeltet metrologi.

Justervesenet markerer merkedagen ved å invitere presse til hovedkontoret på Kjeller. Der blir det omvisning i laboratoriene, samt demonstrasjon av Justervesenets nye Massehandler for kalibrering av lodd.

Justervesenet passer på Norges målinger
I Norge er det Justervesenet som passer på at meteren holder seg like lang og kiloen like tung. Pluss mange andre ting. I tillegg til å sørge for at Norge holder seg innenfor de måletekniske kravene, foregår det forskning og utvikling innenfor enhetene i SI-systemet(Système International d’Unités).

De syv grunnleggende enhetene som SI-enhetene omfatter er:
Meter (for størrelsen lengde)
Kilogram (for størrelsen masse)
Sekund (for størrelsen tid)
Ampere (for størrelsen elektrisk strøm)
Kelvin (for størrelsen temperatur)
Mol (for størrelsen stoffmengde)
Candela (for størrelsen lysstyrke)

Meterkonvensjonen
Meterkonvensjonen er en traktat som ble inngått av en rekke land den 20. mai 1875. Målet var at alle skulle bruke samme måleenheter. Meterkonvensjonen la grunnlaget for SI-systemet som følger deg trofast til daglig.

Kontaktperson: Thomas Framnes

Sist endret 15. mai 2019
Arkiv