Din tid er etter foran Justervesenets klokke (JV-UTC)

Søk

close search
Justervesenet - logo

Det lille ekstra sekundet

Du kommer heseblesende ut på perrongen bare for å se togdørene klappe igjen. Det er da du skulle hatt det lille ekstra sekundet. Og nå kommer det!

Skuddsekund
Natt til 1. juli gir IERS (det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen) oss alle et ekstra sekund. Ikke for at vi skal rekke nattoget, men for å kompensere for endringer i jordens rotasjonshastighet. Jorda roterer nemlig uregelmessig og gradvis saktere. Men det gjør ikke de rundt 300 atomurene som bestemmer UTC (verdens offisielle tid). Og det er her skuddsekundet kommet inn.

Skuddsekundet skal legges til ved midnatt 30. juni UTC-tid. Siden det er sommertid ligger norsk tid to timer før UTC, så her blir sekundet lagt til før klokken 0200.

På noen avanserte klokker vil skuddsekundet vises som 01:59:60 før klokken blir 02:00:00.

Ordningen med skuddsekund sørger for å holde klokketiden UTC i takt med jordrotasjonen slik at solen fortsetter å stå i sør ved nullmeridianen i Greenwich kl 12:00:00 UTC. Dette er vel å merke i gjennomsnitt i løpet av et år (derav betegnelsen Greenwich Mean Time), siden lokal soltid varierer med omtrent pluss/minus ett kvarter i løpet av året. Denne variasjonen skyldes jordens elliptiske (avlange) bane rundt solen.

Les mer om skuddsekundet i dokumentet Det lille ekstra sekundet

Kontaktperson i Justervesenet: Harald Hauglin

Sist endret 15. mai 2019
Arkiv